Packraften op de Mandel

Slow travel te land en te water.
Beleef de Mandel in de Leiestreek

Altijd genoeg water!
Elke dag, behalve ma & do
Vooraf reserveren

De route brengt je langs boomgaarden, dorpskernen en natuurgebied, via de Mandel en omliggende wegen. Een ontdekkingstocht door de Leiestreek. 

Samen met je collega’s, familie of vrienden actief het water op en als team een dag op avontuur? Ontdek ons microavontuur op maat op dit traject.

Packraften op de Mandel 

Tijd voor actie! Verken de Mandelvallei met een packraft, een waterdichte zak en goede stapschoenen. Vanuit eet- en sfeercafé De Baliekouter in Dentergem combineer je een wandeling met een peddeltocht op de Mandel.

Al stappend en varend verken je deze verborgen parel tijdens een tocht van ongeveer 12 km. Je ontdekt onderweg mooie natuurplekjes, fruitboomgaarden en lekkere adresjes. Deze beleving combineert watersport en een avontuurlijke wandeling tot een sportieve activiteit voor vriendengroepen en families.

Maak je borst maar nat!

Praktische Info

Dagplanning

Je trip start aan De Baliekouter

Adres: Ommegangstraat 11 – 8720 Wakken

Openingsuren

Di – Wo – Vr – Za: 11u tot 19u

Zondag: 9u tot 19u

Ophalen: Het materiaal moet opgehaald worden om 11u.  

Terugbrengen: Voor 19u (sluitingstijd) moet het materiaal terug ingeleverd worden.

Parcours: 12 km, waarvan 8 km wandelen en 4 km peddelen.

Duur: 5 à 6 uur inclusief rustpauzes.

!! Niet beschikbaar op maandag en donderdag

 

Prijs

45 euro per boot

SOLO packraft – iedereen vanaf 15 jaar
DUO packraft – volwassene + kind (<15 jaar)

Inclusief:

 • Huur packraftmateriaal

 • Instructievideo’s

 • Kaartmateriaal met route

 • Beheer peddelroute

 • Consumptie @ De Baliekouter

 
LUNCHPAKKET
De Baliekouter biedt een stevig lunchpakket aan met belegde broodjes en een drankje. Krachtvoer voor tijdens de tocht!
 
Kostprijs 8 euro pp. Voeg dit toe via het reservatieformulier.

Materiaal

Je krijgt van ons een packraft, een opblaaszak, peddels, een zwemvest en een waterdichte rugzak om dat alles in op te bergen.

Dit breng je zelf mee:

 • lunch & dranken

 • plastic zakje voor je wandelschoenen

 • zonnebescherming

 • eventueel regenjas en -broek

 • eventueel verrekijker

Welke kledij doe ik aan? 

Draag sportieve en sneldrogende kledij (geen jeans!). Lage wandelschoenen of sportschoenen zijn voldoende op dit eenvoudig traject.

Je gaat er honger van krijgen

Lunchpakket

Het lunchpakket wordt verzorgd door Sigis van De Baliekouter en zorgt ervoor dat je bij een dipje nieuwe energie tankt en de rest van de dag verder kan packraften. De lunch bestaat uit een belegd broodje en blikje frisdrank.

Je hebt de keuze tussen kaas, kaas/hesp of gerookte zalm. 

Kostprijs: 8 euro

istockphoto 1270751025 612x612 1
Kindje aan het packraften op een groene packraft

Kan ik dit doen met kinderen?

Ja, dat kan! Kinderen jonger dan 15 jaar delen best een duo packraft met een volwassene. We dossen de kids uit met een eigen zwemvest en peddel.

De route is ideaal om met kinderen te doen en bestaat uit een toegankelijke wandeling en makkelijk traject op het water. 

Veelgestelde Vragen

Je kan in principe reserveren tot zo lang er packrafts beschikbaar zijn voor een specifieke activiteit of in onze verhuurlocaties. Liefst minstens een dag op voorhand. De plaatsen zijn echter beperkt, dus we raden aan om tijdig te reserveren, zeker voor de drukke periodes in het hoogseizoen (juli-september). 

Reserveren kan enkel door het volledig invullen van de reservatietool op de pagina van de locatie of activiteit. Je ontvangt van ons via email een bevestiging met gegevens en praktische info. Let op: je reservatie is pas definitief na ontvangst van de betaling. Heb je al even niets van ons ontvangen (ook niet in je spamfolder)? Neem dan telefonisch contact op, via het nummer: +32498682520.

Als het te gevaarlijk is op het water, kunnen we de activiteit niet laten doorgaan. Bijvoorbeeld bij té sterke wind kan je weggeblazen worden. Bij te veel regenval is het niet plezant. We bekijken steeds enkele dagen van tevoren de weersvoorspelling en indien een tocht niet kan plaatsvinden kan je die kosteloos verplaatsen naar een nieuwe datum. In het geval wij de tocht annuleren, brengen we je daarvan onmiddellijk op de hoogte.

Met onze vloot van +90 packrafts hebben we voor iedereen geschikt materiaal in huis. Via onze verhuurlocaties voorzien wij solo en duo packrafts, vergezeld van een opblaaszak, een 4-delige peddel, een zwemvest, en een waterdichte rugzak om je spullen in op te bergen.

Daarnaast hebben we ruim packrafts beschikbaar om je te voorzien in geschikt materiaal voor jouw eigen avonturen. Via verhuur vanuit Ekeren zijn deze packrafts voor jou beschikbaar.

Draag sportieve wandelkledij aangepast aan het seizoen. Op het water is het altijd frisser dan aan land, dus voorzie een extra laagje. Vermijd een jeansbroek of katoenen kledij. Kies liever voor sneldrogend synthetisch materiaal. Bijvoorbeeld een wandelbroek, loopbroek of sportshort.

Draag wandelschoenen of sportschoenen tijdens de wandeling. In de boot kan je bij mooi weer blootsvoets peddelen, maar je kan ook je schoenen aanhouden. Heb je waterschoentjes, dan kan je die gebruiken. Voorzie een waterdichte regenjas en regenbroek bij koud en nat weer.

Enkele items die afhankelijk van de activiteit van pas kunnen komen: 

 • plastic zak voor je schoenen

 • zonnebescherming

 • toiletpapier of zakdoekjes

 • eventueel regenjas en -broek

 • eventueel waterschoentjes

 • eventueel verrekijker

 • handschoenen (herfst/winter)

In de packraft zit je op een kussen, maar het valt niet te vermijden dat er druppels van je peddel in de packraft terecht komen, zelfs bij kurkdroog en stralend zonnig weer. In die laatste omstandigheden droogt je sneldrogende kledij dan ook weer op. In andere omstandigheden raden we een regenjas en regenbroek aan. Een setje reservekledij voor in de auto is altijd een goed idee. 

Het is niet toegelaten om te zwemmen in de waterlopen die onderdeel zijn van onze packraft microavonturen.

De opgegeven tijden en afstanden geven een indruk van de lengte van de totale tocht. De verwachte doorlooptijden zijn vastgelegd op basis van onze ruime ervaring, doch indicatief en voor iedereen verschillend. We rekenen zelf met volgende waarden: 

* Wandelen: 4 km/u
* Packraften: 2 km/u 

Daarnaast rekenen we ook 30 min per keer dat de packraft opgeblazen en opgeruimd moet worden. 

Voor de meeste activiteiten is ervaring met packraften en/of peddelen niet vereist. De bootjes zijn stabieler dan een kano of kajak zodat je je snel op je gemak voelt. Het is wel mooi meegenomen als je een avontuurlijke mindset hebt en graag in de natuur vertoeft. Indien ervaring wel vereist is, wordt dit aangegeven per activiteit.

Onze packraft microavonturen zijn uitgestippeld in veilige omstandigheden, toegankelijk voor iedereen, ook wie geen ervaring heeft. Met onze tips & tricks ga je vlot op weg. Uitdagendere trips worden steeds professioneel omkaderd zodat de risico’s minimaal blijven.

Onze tochten zijn goed te doen voor iedereen met een normale fysieke conditie. Een gezonde dosis wanderlust is mooi meegenomen. De packraft microavonturen draaien rond actief natuur beleven en dat zal je op het einde van de dag geweten hebben. 

De packraft microavonturen zijn zeer geschikt om met kinderen te doen. De afwisseling tussen wandelen en peddelen houdt de hele tocht boeiend. Voor wie goed kijkt, is er altijd iets te zien! Sportieve kinderen vanaf 15 jaar kunnen de trajecten zelfstandig afleggen, maar onder begeleiding van een volwassene. Kinderen jonger dan 15 jaar delen een DUO packraft met een volwassene.

Honden zijn welkom als het baasje de veiligheid van de hond en andere deelnemers kan garanderen en vermijdt dat de boten beschadigd worden. Voor krassen e.d. zal ook een schadevergoeding aangerekend worden conform onze verhuurvoorwaarden. Ben je van plan om je hond mee te brengen? Vermeld dit dan zeker bij de opmerkingen in de reservatietool. 

De meeste van onze packraft microavonturen zijn uitgestippeld op waterlopen waar de waterstand het hele jaar door gunstig is om te peddelen, onder normale omstandigheden. We houden de waterstanden nauwlettend in de gaten en grijpen in bij extreme weerfenomenen die voor uitzonderlijk lage of hoge waterstand zorgen. Voor de activiteiten in de Ardennen zijn we veel afhankelijker van regenval. Last minute wijzigingen of annulering horen bij het organiseren op het ritme van de natuur.

Onze verhuurlocaties in Vlaanderen zijn geopend van april tem oktober, in functie van de gunstige weersomstandigheden. Wil je in de late herfst of winterperiode ook het water op? Ontdek dan onze packraft winter microavonturen onder begeleiding in de Ardennen. Wilder water pret verzekerd! 

Er zijn mogelijks horecagelegenheden of private woningen langsheen de trajecten van onze activiteiten beschikbaar bij hoge nood. Moest dat toch niet zo zijn, of te laat komen, biedt Moeder Natuur met plezier de gelegenheid om een beschut plekje op te zoeken.