Over Packraften.be

Packraften.be? Een concept van Fagus Outdoor!

Met Packraften.be wil ik mensen actief de natuur in hun omgeving laten beleven. Ik breng hen opnieuw in verbinding met de natuur door hen de schoonheid en kwetsbaarheid te tonen. Ik geloof in de kracht van verwondering om mensen te stimuleren om beter zorg te dragen voor onze kwetsbare natuur, het klimaat en onze Aarde. In het bijzonder voor de dynamische omgeving van waterlopen. 

Mathias Michielsen, oprichter Fagus Outdoor – beheerder Packraften.be

Hoe is Fagus Outdoor ontstaan?

Scouting, da's durven!

Ik ontdekte mijn interesse in de natuur bij Scouts Bunt in Ekeren. Op kamp sliepen we in tenten en waren vuur maken, koken op kampvuur, sjorren, … dagelijkse kost. 

Als Verkenner werd deze interesse verder uitgediept. Eén van de leiders was bioloog en introduceerde me tot de wondere wereld van de eetbare natuur. Tijdens het 24-urenspel moesten we ons zien te redden met wat we vonden in de natuur. De bushcraft microbe kreeg me te pakken en heeft me niet meer los gelaten.

fagus_outdoor_scouts_scouting_uniform (1)
Mathias in het water met een vissershoed

Kennis en ervaring uitbreiden

De volgende stroomversnelling kwam er tijdens mijn opleiding Biologie aan Uantwerpen. Ik verdiepte me in de verschillende aspecten van de biologie en raakte steeds meer geboeid door natuurbeleving.

Al bij de start van de opleiding vond ik enkele gelijkgezinde avonturiers-natuurliefhebbers en we trekken er nog steeds samen zo veel mogelijk op uit om onze kennis bij de schaven, nieuwe vaardigheden te leren of gewoon te genieten van het simpele, maar goede, leven in het bos.

De vuurboog

In het bijzonder leerde ik Ken Schoutens kennen. Een levensgenieter pur sang en niet te evenaren met wild en bier. We ontdekten onze gemeenschappelijke passie voor vuur en zelfgemaakte likeur en gingen ermee aan de slag. Samen maakten we voor de eerste keer vuur met een vuurboog op 27 juli 2012 tijdens onze fieldtrip naar Tanzania na dagenlang experimenteren. Dat schept een band! Eentje die later voor het ontstaan van Fagus Outdoor nog heel belangrijk zou worden.

Bushcraft vuurboog Workshop
Bushcraft

Passie voor natuurbeleving

Tijdens mijn studies en de jaren nadien ging ik op zoek naar manieren om mijn passie voor natuurbeleving inhoud te geven. Ik leerde zeer snel het concept bushcraft kennen. Bushcraft omvat voor mij de kennis en technieken die nodig zijn om ons verblijf in en met de natuur zo aangenaam mogelijk te maken. De honger naar nieuwe kennis en een neus voor avontuur brachten mij, samen met Ken en anderen, al op heel wat unieke plekken in de wereld (oa. Ardennen, Zweden, Roemenië, IJsland, Polen, Tanzania, Nieuw-Zeeland, …). Steeds met natuur als groene draad doorheen het avontuur.

Getest en goedgekeurd

De vele uren rond knisperende vuurtjes brachten ons op ideeën en Ken en ik begonnen met het begeleiden van workshops over vuur maken en eetbare natuur. Ik ging steeds vaker naar de Ardennen om scholen, jeugdbewegingen en families te begeleiden. Ondertussen breidde onze kennis en ervaring over o.a. vuur maken kampvuurkoken, wilde likeur en eetbare planten verder uit.

Briefing voor het packraften
Packraften op de Kleine Nete scaled

Packraften in stroomversnelling

Eind 2017 kwam er een tweede concept bij. Ik ontdekte dat Jef, die ik nog kende van bij de scouts, een packraft had gekocht en hiermee een maand lang door Fins Lapland was getrokken. Dat moest ik zien!

We bliezen zijn packraft op in de tuin en ik mocht plaats nemen in de boot. Op dat moment wist ik dat dit het concept was waar ik al een tijdje naar op zoek was: redelijk onbekend, enorme waaier aan mogelijkheden en toegankelijk voor een breed publiek.

Dé manier om ACTIEF NATUUR BELEVEN te stimuleren!

Ondergedompeld in de Ourthe

Ik wist ook een packraft op de kop te tikken en trok er meteen op uit. Ik werd snel ondergedompeld in de ijskoude Belgische wateren, maar toen mijn kletsnatte hoofd terug boven water kwam, begonnen de ideeën te stromen. 

De voorbije jaren heb ik België uitgekamd op zoek naar de mooiste en natuurlijkste waterpartijen. Ik ontdekte dat een landschap er vanaf de rivier totaal anders uitziet. Je krijgt een heel andere variatie aan fauna en flora te zien, terwijl je rustig door het landschap dobbert. 

Vaak kom je op plaatsen die anders zeer moeilijk te bereiken zouden zijn. Door de wendbaarheid en stabiliteit van de packrafts, kan je alle hoekjes en kantjes van een rivier of meer uitkammen.

Packraften Westelijke Ourthe - Fagus Outdoor
L Jekill Ubaye Buech Packaft 36 2 scaled

Adrenaline op wildwater

Heel snel volgden de eerste ontdekkingen in het buitenland op wildwater. De roep van het wilde water bracht me de voorbije jaren in Frankrijk, Corsica, Slovenië, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Italië, .. maar ook in België kan je in de winterperiode mooie wildwater stukken peddelen bij hoge waterstand. 

Wildwater varen met de packraft is dé max, maar je hebt geen tijd om vanop het water rond te kijken en de natuur in je op te nemen. Alle aandacht gaat naar de rivier om je hoofd boven water te houden.

Het ruime sop!

Op 1 oktober 2019 werd Fagus Outdoor boven de doopvont gehouden en vloog ik er meteen in. Doorheen de winterperiode kon ik veel werk achter de schermen verrichten. Website bouwen, activiteiten uitwerken, contacten leggen. Voorbereidingen voor de echte opstart in maart 2020, hét coronajaar! Elke crisis heeft zijn kansen.

Doorheen de coronajaren zorgden de veranderende omstandigheden steeds voor uitdagingen. Gelukkig was het packraft microavontuur zeer coronaproof en konden we vrij snel opnieuw aan de slag en bleven dat ook doorheen de hele periode. 

Na corona hadden een heleboel mensen de natuur in hun directe omgeving ontdekt, het water opgezocht en ze hadden goesting om buiten te komen. De terugkeer naar de natuur had een duwtje in de rug gekregen. Waarvoor dank! 

Wat volgde op die eerste sprong als buitensport ondernemer, zijn vele jaren van geweldige activiteiten, honderden fantastische mensen en ontelbare fijne samenwerkingen met gepassioneerde mensen. 

Daarover later meer. Nu … De BEUK erin! 

Fagus Outdoor