Packraft Microavontuur in België
De stabiliteit en wendbaarheid op rustig stromend water en lichtgewicht materiaal maken de packrafts heel toegankelijk voor een breed publiek en de perfecte ‘compagnon de rivière’ voor unieke packraft microavonturen in België.
In Vlaanderen zijn de meeste rivieren het hele jaar door bevaarbaar. Tijdens de wintermaanden kan het waterpeil sterk stijgen bij hevige regenval en is het soms afgeraden om te packraften.
In Wallonië zijn de rivieren heel sterk afhankelijk van regenwater. Door het hogere verval stroomt het water ook sneller weg. Het packraft seizoen in Wallonië beperkt zich doorgaans tot de winter en lente.
We zijn op de hoogte van de beste plekken voor de meest unieke packraft microavonturen in België.
Wallonië
Van zodra de herfstneerslag de riviervalleien in Wallonië opnieuw vult, opent zich een brede waaier aan mogelijkheden om te packraften in het zuiden van België. Zelfstandig het wildere water opzoeken kan op verschillende plaatsen in de valleien van de Amblève, Lesse, Ourthe, Viroin en Semois. Er zijn heel fijne dagtochten of meerdaagse projecten te realiseren, van verschillende niveaus, lengte, … ook in combinatie met het openbaar vervoer.
De mogelijkheden in Wallonië worden bepaald door volgende criteria:
1. De waterstand met minimum en/of maximum debieten
2. Vaste in- en uitstapplaatsen.
3. Tijdsblokken afhankelijk van de periode van het jaar
Deze krijtlijnen vind je terug in de wetteksten op de website van de Waalse Overheid. Een interactieve kaart geeft mooi weer wat kan en niet kan.
Waterstand obv kleurencode
De kleurencode geeft aan op welke trajecten het toegelaten is om te varen.
Als de waterstand daalt, kleuren de rivieren geel (binnenkort verboden) en rood (verboden). Packraften is dan niet interessant (geel) en verboden (rood).
Als de waterstand stijgt, kleuren de rivieren eerst lichtgroen, packraften is toegelaten maar kan het water nog te laag staan. Bij een donkergroene kleur staat er zeker voldoende water om aangenaam te packraften.
Dreigt de waterstand te ver te stijgen, dan kleurt de rivier opnieuw geel (binnenkort verboden) en daarna rood (verboden).
Sommige trajecten zijn enkel in de winterperiode (1/10 tem 15/03) beschikbaar. Deze trajecten kleuren permanent rood buiten de toegelaten periode.
In- en uitstapplaatsen
Je bent tijdens je microavontuur gebonden aan vaste in- en uitstapplaatsen. Via de interactieve kaart vind je ze allemaal terug. De packraftset zit in een handige rugzak dus een kleine wandeling van/naar in-uitstap is geen probleem!
De mogelijkheden zijn eindeloos door de combinaties met wandelen, fietsen, openbaar vervoer, … die je kan maken. We vermelden hier enkele trajecten die met de trein bereikbaar zijn:
AMBLÈVE: Stavelot (te voet bereikbaar vanaf Trois-Ponts) tot Coo (uitstappen voor de waterval!)
LESSE: Houyet of Gendron tot Anseremme
OURTHE: Hotton tot Comblain-Au-Pont, tussenstops in Barvaux, Bomal, Vieuxville en Hamoir
SEMOIS: Regio Florenville, moeilijk met OV, prachtige wandelingen
VIROIN: Vanuit Couvin of Mariembourg, traject van Dourbes tot Treignes
Vlaanderen
Packraften is, net als kano en kajak, op heel wat waterlopen in Vlaanderen toegelaten. Op de meeste plaatsen zijn er wel strikte regels over in- en uitstapplaatsen, vaartijden, (on)bevaarbare zones, …, voornamelijk ter bescherming van het rivierecosysteem.
Op de website van Sport Vlaanderen vind je alle officiële peddelroutes in Vlaanderen. Deze kan je gebruiken om je eigen packraft microavontuur uit te werken. Hier is vaak de nodige infrastructuur voorzien voor een vlotte in- en uitstap en bevaarbaarheid. Andere trajecten zijn avontuurlijker en moet je zelf wat uitzoeken.
NUTTIGE LINKS
Wetgeving peddelen op (on)bevaarbare waterlopen: VisuRIS
Uitgebouwde trajecten voor kano/kajak/packraft: Sport Vlaanderen
Waterstanden van de Vlaamse rivieren: Waterinfo
Hieronder geven we je wat inspiratie over de mogelijkheden in Vlaanderen.
Kleine Nete – Retie
De Kleine Nete is een door regenwater gevoede rivier die het water verzamelt van de Zeven Neten: Looiendse Neet, Klein Neetje, Zwarte Neet, Nonnen Neetje, Desselse Neet, Plas Nete en Witte Neet. Het zuivere water is ideaal voor heel wat zeldzame vissoorten. Ook langs het water is de natuur overweldigend. Statische bomen wisselen af met vergezichten over weilanden en een ingesloten bedding. Je wandelt terug door de wilde Kempense natuur en het Provinciaal Groendomein Prinsenpark, een groene oase van 215 ha. Op packraft microavontuur op de Kleine Nete!
Dommel – Pelt
De Dommel vindt haar oorsprong in het Plateau van de Kempen nabij Peer en loopt als een blauwe ader doorheen het uiterste noorden van België richting Nederland. Waar ons microavontuur begint, is de Dommel nog niet veel meer dan een beek, ingesloten door de natuur, weg van de wereld. Heerlijk op packraft microavontuur op de Dommel!
Dijle - Leuven
De Dijle doorkruist het goed bewaarde beemdenlandschap ten zuiden van Leuven. Boeren onderhouden hier het landschap, waarin de Dijle haar vrije loop krijgt en de natuur haar kansen grijpt. Na elke meander ontdek je iets nieuws. Op packraft microavontuur rond Leuven!
Demer - Zichem
OPGELET: Het traject Zichem – Langdorp is vanaf 1 juli 2024 voor onbepaalde tijd gesloten door werken aan de waterloop in het kader van het sigmaplan.
De Demer wordt gekenmerkt door een diep ingesneden vallei en natuurlijke meanders die het landschap vorm geven. Met slechts enkele dorpen langs de rivier staat de natuur centraal in je beleving van deze waterloop. Laat je verrassen door het bochtenwerk, de voorzichtige blikken op statige kerktorens en enkele onverwachte golven. Op packraft microavontuur in de Demervallei!
Binnendijle - Mechelen
De Dijle splitst ten zuiden van Mechelen in de Binnendijle, die door het stadscentrum stroomt, en een afleidingskanaal rond de stad. De Binnendijle is aan beide kanten van de stad afgesloten met een sluis, waarmee het waterpeil in het centrum geregeld wordt. Het centrum blijft zo gevrijwaard van de getijdenwerking die tot voorbij Mechelen doordringt op de Dijle. En er is altijd genoeg water voor jouw packraft microavontuur in Mechelen!